CBRE: Trh s industriálnymi nehnuteľnosťami sa pomaly preberá

  • 14. 2. 2012

[caption id="attachment_7296" align="alignright" width="300"] Keďže sa na trh vrátilo väčšie množstvo priestorov než sa ich reálne obsadilo, dosiahla čistá absorpcia trhu negatívnu hodnotu –17 800 m2. Toto sa v konečnom dôsledku podpísalo na opätovnom náraste ponuky voľných priestorov, resp. miery neobsadenosti na 5 %, čiže na skoro tú istú hodnotu ako v rovnakom období predchádzajúceho roku.

„Na základe nedávno oznámených začatých projektov, vrátane tých, ktoré sa stavajú na špekulatívnej báze, predpokladáme, že rok 2012 bude na trhu oveľa aktívnejší, aj keď situácia závisí od vývoja celkovej nálady v hospodárstve,“ uzavreli zástupcovia CBRE industriálny tematický blok TK.

V sídle svojej slovenskej pobočky – administratívnej budove Park One v Bratislave – predstavila spoločnosť CBRE aj bilanciu a víziu očakávaného vývoja kancelárskeho segmentu v hlavnom meste SR. Podrobnosti prinesieme už v najbližšom článku.

Zdroj a foto – Kharisma
Foto – zástupcovia CBRE na TK (zľava: Oliver Galata – oddelenie kancelárskych priestorov, Matúš Choma – lízingový manažér, Tomáš Hegeduš – výkonný riaditeľ, Tomáš Ostatník – oddelenie industriálnych priestorov)
Grafy – CBRE
1 – Podiel developerov na slovenskom logistickom trhu v Q4 2011
2 – Celková nájomná aktivita, nová ponuka, miera neobsadenosti a čistá absorpcia
3 – Štruktúra prenájmov na Slovensku v roku 2011 (nové nájmy, predprenájmy, renegociácie)