Bulharsko a Rumunsko – driemajúce „tigre juhovýchodnej Európy“?

  • 24. 5. 2009

Spoločnosť CB Richard Ellis Group (CBRE) nedávno posilnila svoju regionálnu prítomnosť v strednej a východnej Európe formou pričlenenia MBL – lídra v oblasti komerčných realitných služieb v Bulharsku. Význam tohto kroku spočíva v spojení poznatkov a skúseností obidvoch spoločností, ktorými je znalosť miestneho trhu a globálnej platformy. Nie je bez súvislosti, že tejto dohode predchádzala minuloročná akvizícia Eurisko Consulting v Rumunsku. Bulharská spoločnosť MBL so sídlom v Sofii si od svojho založenia v roku 2007 získala na miestnom trhu komerčných nehnuteľností výborné renomé, čo ocenila domáca i medzinárodná klientela zložená z developerov, nájomníkov, maloobchodníkov a investičných fondov. Poskytuje totiž kompletné realitné služby vo sfére investícií do predaja a akvizície nehnuteľností (pozemkov, maloobchodných, kancelárskych a priemyselných priestorov) a ich správy.

Región s vysokým potenciálom rastu

Colin Waddell, riaditeľ pre strednú a východnú Európu CBRE, k tomu poznamenal: „Miestne poradenstvo v spojení so silným medzinárodným zázemím nebolo nikdy také dôležité. Ďalším rozšírením siete si CBRE udržiava schopnosť poskytovať svojim klientom čo najlepšie lokálne i globálne poradenstvo ohľadom príležitostí v náročnom trhovom prostredí. Bulharsko je dôležitou krajinou v danom regióne s vyhliadkami dlhodobého pozitívneho rastu, ktorý sa pre miestny realitný trh stane dôležitým základom. Sme presvedčení, že naši klienti budú zo spojenia s MBL iba profitovať.“

„Po zvážení mnohých alternatívnych ciest pre naše podnikanie sme integráciu s CBRE videli ako jednoznačne najlepšiu voľbu. Prostredníctvom nej budeme môcť rozšíriť rozsah našich služieb v Bulharsku, čo bude pre našich klientov prínosom v ťažkých časoch hospodárskeho poklesu a spomalenia aktivity na trhu. Pevnosť značky CBRE tiež napomôže podnikaniu a zároveň ponúkne našim pracovníkom (ktorých spoločnosť zamestnáva 15 – pozn. autora) zvýšenie kariérnych príležitostí,“ doplnil generálny riaditeľ MBL Asen Lisev.

O úspechoch v regióne strednej a východnej Európy sa takisto nehanbí hovoriť integrovaná realitná skupina Goodman, ktorá globálne vlastní, rozvíja a spravuje logistické a obchodné priestory. Po Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Belgicku, Luxembursku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Poľsku, Česku, Maďarsku a Slovensku je to práve Rumunsko, kam vedú nitky jej úspešného ťaženia.

S počtom obyvateľov vyše 7 a 22 miliónov predstavujú Bulharsko a Rumunsko síce menšie európske ekonomiky, ktoré však v posledných rokoch zaznamenali pozoruhodný hospodársky rast. Po spoločnom vstupe do Európskej únie v roku 2007 sa pre ne na dôvažok otvorili nové zdroje financovania z eurofondov. Relatívne menej rozvinutý trh komerčných nehnuteľností ponúka v dlhodobom horizonte vysoký potenciál rastu, a to tak vo sfére ponuky, ako aj dopytu po väčšej škále služieb v regióne. Preto si časť protagonistov európskeho realitného biznisu v duchu kladie otázku, či práve v týchto krajinách potenciálne nedriemu budúce dva „tigre juhovýchodnej Európy“.

Spoločný syndróm: stagnácia realitných trhov

Vlaňajšia 300-miliónová investícia českého developera Alexandria Group do hotelového a apartmánového komplexu Hermes v Careve na bulharskom pobreží a slušný marketingový úspech, ktorý ju sprevádzal, dokazuje, že podnikať na tunajšom trhu s nehnuteľnosťami nemusí byť nevďačným rozhodnutím. A to napriek chronicky známym nedostatkom, ktoré v tomto východobalkánskom štáte dodnes prežívajú (nízka výkonnosť pracovnej sily, vysoká miera korupcie, rozkošatená byrokracia, slabo rozvinutá dopravná infraštruktúra). Doterajšie skúsenosti napovedajú, že v kurze medzi investormi v Bulharsku sú predovšetkým prímorské lokality, keďže pobrežie je pomerne dlhé a turisticky atraktívne. Mnohé z jeho chátrajúcich úsekov na juhu dnes doslova prahnú po nových investíciách a projektoch. A to dokonca v čase hospodárskej recesie, ktorá poriadne rozkolísala dosiaľ idylickú približnú paritu medzi ponukou a dopytom.

Hoci stagnácia realitných trhov sa považuje za spoločný syndróm oboch krajín, všeobecne sa usudzuje, že bolestivejšie ako Bulharsko sa v krízových kŕčoch zmieta jeho trikrát početnejší severný sused – Rumunsko. Ako v článku pre Stavební fórum.cz (28. 4. 2009) skonštatovala aj Michaela Virlan z rumunskej pobočky spoločnosti accace, „najbližšie vyhliadky rumunského realitného trhu nie sú nijako oslňujúce“ – predpokladá sa ďalší, až 20-percentný prepad cien nehnuteľností každého druhu (rezidenčných, komerčných, pozemkov). Na druhej strane to podľa nej môže navnadiť kapitálovo sebestačných záujemcov o najlepšie objekty v najlepších lokalitách. A treba upozorniť, že na rozdiel od Bulharska nie je v tomto smere favoritom krátke čiernomorské pobrežie, ale fotogenická rumunská metropola Bukurešť. Podobne ako u nás, aj investori v tejto destinácii túžobne čakajú na obrat úverovej politiky bankového sektoru, od ktorého si sľubujú oživenie ponuky i dopytu, ktoré sa tu momentálne „takpovediac vôbec nestretávajú“.

Právnemu, ekonomickému a účtovnému prostrediu, postaveniu zahraničného investora, ako aj perspektívam podnikania v týchto dvoch postsocialistických štátoch juhovýchodnej Európy sa 27. mája 2009 v bratislavskom hoteli Art Hotel William bude venovať ďalšie z diskusných stretnutí odborného internetového časopisu Stavebné fórum.sk nazvané Investičné príležitosti v Rumunsku a Bulharsku. V úlohe aktívnych rečníkov vystúpia Petra Ftorková (accace), Miroslav Iabloncsik (honorárny konzul SR v Rumunsku), Martin Vacek (PETERKA & PARTNERS, v.o.s.) a Vassil Valchev (Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v SR). Čestným hosťom podujatia bude mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bulharskej republiky v SR Ognian Garkov.

Foto – Augusto C. B. Areal (Sofia), Wordpress (Bukurešť)