BRF: „Historicky“ prvý nulový prírastok kancelárií v Bratislave!

  • 23. 11. 2010

[caption id="attachment_7931" align="alignright" width="300"] Ani druhé najväčšie mesto Slovenska Košice nechcú v rozvoji daného segmentu ustrnúť. Nemecká investorsko-developerská spoločnosť Bischoff & Compagnons Property Networks GmbH oznámila v metropole východu výstavbu kancelárskeho komplexu EcoPoint Office Center, ktorý vytvoria tri 6-podlažné budovy s celkovou kapacitou 16-tisíc m2 prenajímateľnej plochy. Stavba má byť zasadená do severnej zóny mesta na Magnezitárskej ulici, v priestore vymedzenom diaľničným ťahom na Prešov, plánovanou električkovou traťou a obchodným domom. Celková výška investície sa odhaduje na 25 miliónov eur.

Čím je tento projekt nielen na naše pomery výnimočný? V prvom rade ekologickým a ekonomickým poňatím, uvádza EcoPoint – dcérska firma spomínanej nemeckej spoločnosti. Ako prvý v strednej Európe totiž obstál v hodnotení vyše 60 kritérií týkajúcich sa ekológie, ekonomiky, sociálno-kultúrnych a funkčných aspektov techniky, procesov a lokality, a získal tak predcertifikát Pečať trvalo udržateľnej výstavby DGNB (Das Gütesiegel Nachhaltiges Bauen).

Administratívne centrum EcoPoint Office Center je v slovenskom kontexte ojedinelé aj svojím stavebným konceptom. Použité materiály a technológie umožnia znížiť prevádzkové náklady takmer o 30 % oproti štandardu, ktorý na trhu kancelárskych budov prevláda. Projektant sľubuje, že vďaka technológii aktívneho betónového jadra náklady na kúrenie a chladenie v porovnaní s bežnými „áčkovými“ budovami klesnú o takmer 70 %.

„Výstavba komplexu bude prebiehať v dvoch etapách. Jeho prvú fázu – budovu A – s objemom čistej kancelárskej plochy 5 200 m2, plánujeme začať na jar roku 2011. Hoci definitívny termín závisí od predprenajatosti objektu, veríme, že je reálny. Vedú nás k tomu viaceré rokovania s potenciálnymi hlavnými nájomcami a ich záujem,“ predpokladá konateľ investorskej spoločnosti EcoPoint, s.r.o. Rastislav Badalík. Projekt má podľa neho už právoplatné územné rozhodnutie, pričom získanie stavebného povolenia očakáva v priebehu štvrťroka.

Bischoff & Compagnons Property Networks GmbH sa prednostne orientuje na segment kancelársky a hotelový. Celkový objem jej ukončených a pripravovaných projektov presahuje 1 miliardu € a podlahovú plochu 500-tisíc m2. V súčasnosti má pobočky v Berlíne, Viedni, Budapešti a v Bratislave.

Zdroj a obrázky – Colliers International, Kharisma, Key2B
Vizualizácie (1, 2) – EcoPoint Office Center v Košiciach
Graf 1 – Celková ponuka kancelárií podľa okresov Bratislavy
Graf 2 – Celková ponuka kancelárií podľa členenia BRF na centrum, vnútornú a okrajovú časť Bratislavy
Graf 3 – Prenájom kancelárskych priestorov podľa sektorov v 1. až 3. kvartáli 2010