Bratislavský Centrál: po 20 rokoch chátrania ožije v novom formáte

  • 22. 7. 2009

Odysea, ktorou Centrál, najznámejšie kúpele v hlavnom meste Slovenska, od svojho zrodu prešli, sa končí ich definitívnym zánikom. Obhajovať výlučne plaváreň práve tam, kde sa čoskoro zrodí niečo celkom nové a oveľa väčšie, dnes už nemá opodstatnenie. Od prvej polovice 90. rokov poznamenaných pokusmi mesta prinavrátiť objekt pôvodnému účelu pokročil letopočet, ale i pohľad na to, čo je prioritné. A tak do roku 2012 na jeho mieste vyrastie moderný obytný a obchodný komplex, ktorý sa napriek oveľa širšej náplni stane dedičom pôvodného mena.

Optimálny mix nákupných centier

Poloha v centre Bratislavy, na rozhraní staromestskej a ružinovskej mestskej časti, výborný prístup individuálnou aj verejnou hromadnou dopravou zo všetkých kútov mesta – také sú atribúty danej lokality. Centrál 3. tisícročia nielenže architektonicky vhodne a mestotvorne nadviaže na tradičnú mestskú štvrť, no zároveň jej dodá patinu modernej doby, čím umocní jej lukratívnosť.

A slovenský developer Immocap Group netají svoje odhodlanie vyraziť do realizácie multifunkčného projektu Centrál. Záujem neponechať nič na náhodu pretavil do dohody o budúcej spolupráci s ECE Projektmanagement Praha, ktorý poveril vykonávaním poradenskej činnosti v oblasti architektonického riešenia, projektovania, prenajímania a následného riadenia nákupného centra. Spokojnosť s nadviazaním vzájomného partnerstva vyjadrili predseda predstavenstva Immocap Peter Lukeš i konatelia ECE Josef Tobek a Rüdiger Dany, ktorí sľubujú priniesť do Bratislavy úspešnú koncepciu nákupných galérií.

„ECE reprezentuje dlhodobú angažovanosť na projektoch a dobrú spoluprácu s mestami. Naša stratégia prenájmov a náš profesionálny manažment nákupných centier garantujú optimálny mix a vyvolávajú nadšenie u početných zákazníkov našich centier,“ zdôraznil Dany s tým, že rovnaké ciele platia aj pre nákupný komplex Centrál v Bratislave.

„Slovenská premiéra“ pražskej ECE

Slovenská developerská skupina Immocap Group získala od svojho vzniku (1996) bohaté skúsenosti v oblasti developmentu a nehnuteľností. Po realizácii troch administratívnych centier v slovenskej metropole (Bratislava Business Centers III, IV a V s nájomnou plochou viac ako 60 000 m2) rozvíjala svoje aktivity výstavbou ďalších komerčných nehnuteľností, ako aj rodinných domov na Čiernej Vode. Spolupracuje s viacerými medzinárodnými realitnými firmami (Hetman, BSR Europe, GE Real Estate) a okrem bratislavského projektu Centrál má momentálne v portfóliu niekoľko významných investícií (napríklad hotelovo-rekreačný projekt Bana Thermal v Piešťanoch či rezidenčný projekt Ružinovský park v Bratislave).

Od roku 1965 vyvíja, projektuje, stavia, prenajíma a riadi nákupné strediská a iné veľké obchodné nehnuteľnosti ECE Projektmanagement – jeden z lídrov na európskom trhu nákupných galérií situovaných v centrách miest. Skupina v súčasnosti riadi 112 stredísk v Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Česku, Rakúsku, Grécku, Turecku a v Katare. Okolo 11 700 obchodníkov dosahuje na predajnej ploche 3,4 milióna m2 ročný obrat 13,1 miliárd eur. V prebiehajúcej či plánovanej výstavbe je ďalších 22 obchodných stredísk. Od roku 1996 vyvíja svoju činnosť v ČR spoločnosť ECE Projektmanagement Praha, ktorá plánovala, vyvinula a dnes riadi galériu Vaňkovka v Brne a Arkády Pankrác v Prahe. Tretím jej českým projektom majú byť pripravované Arkády Hradec Králové. Prenajímanie a riadenie nového Centrálu v Bratislave, ktorým bola ECE najnovšie poverená, znamená zároveň jej „slovenskú premiéru“.

Určite nie triviálnou je zmienka, že výstavba sa zrealizuje v čase vrcholiacej hospodárskej krízy. Z čoho však pramení istota, že projekt bude úspešný tak z hľadiska dodržania termínu odovzdania, ako i jeho obsadenosti a či sa pristúpilo k prípadným úpravám jeho pôvodného rozsahu či kapacity – k týmto otázkam sa jeho developer Immocap Group do uzávierky nevyjadril. A či sa ECE Projektmanagementu podarí uplatniť svoju odbornosť a dlhoročné medzinárodné skúsenosti v špecifických podmienkach Slovenska, ukáže až čas.

Projekt CENTRÁL vo faktoch a číslach
Celková plocha: 22 098 m2
Nadzemné podlažia: 21
Podzemné podlažia: 4
Rezidenčná časť (byty) : 307
Nákupné centrum (+ wellness) 35 000 m2
Kancelárie: 14 000 m2
Hotel: 200 – 220 izieb
Parkovacie miesta: 1 300
Začiatok výstavby: 2009 – 2010
Koniec výstavby: 2012 – 2013

Vizualizácie – Immocap Group