Bratislavské kancelárie vo faktoch a číslach

  • 22. 10. 2008

[caption id="attachment_9652" align="alignright" width="300"]

Prenájmy zdražejú bez ohľadu na krízu

Keďže ceny za prenájom KP boli u nás podľa BRF dlhodobo podhodnotené, budú sa prehodnocovať. Kým pred pol rokom stál m2 KP 10 až 11 €, dnes je to už 12,5 až 13 € a očakáva sa ďalší nárast o približne 10 percent. Priestor na navyšovanie tu – na rozdiel od objektov a pozemkov – stále existuje. A to aj napriek globálnej finančnej kríze alebo najnovšiemu trendu, keď sa trh predávajúceho mení na trh kupujúceho, ktorý si začína diktovať podmienky. Predpokladá sa, že silní lokálni developeri ako J&T alebo HB Reavis budú robiť ďalšie akvizície.

Na otázku, ako možno na jednej strane hovoriť o navyšovaní cien za prenájom, keď na strane druhej nikto nepozná čas ani výšku amplitúdy súčasnej celosvetovej krízy, reagoval Andrew Thompson (Cushman & Wakefield) argumentom, že Slovensko má stále vysoký HDP a nárast zamestnanosti, s ktorým rastie dopyt po KP. Jej pozitívum vidí aj v prečistení realitných trhov, pretože za posledných 4 až 5 rokov bola väčšina miestnych developerov špekulatívnej povahy.

Nikto však nie je voči kríze imúnny. Trh KP je veľmi špecifický, pretože od prvotného nápadu po jeho konečnú realizáciu pretečie spravidla dlhý čas. Pokiaľ vychádzame z hypotézy, že ponuka neprevýši dopyt, ceny určite porastú. V najhoršom prípade sa budúce projekty prehodnotia, no začaté už nikto nestopne. Podľa analýz BRF ostane v strede mesta vždy vďačný priestor na rozvíjanie projektov menšieho rozsahu.

*Ilustračná vizualizácia – J&T (pripravovaný projekt Panorama City)

Mapka a grafy – BRF / CBRE:

  1. Mapka: Rozčlenenie Bratislavy na centrum, vnútorné a vonkajšie mesto (BRF)
  2. Graf č. 1: Percentuálny podiel KP podľa troch mestských okruhov (BRF)
  3. Graf č. 2: Percentuálny podiel KP podľa tradičného členenia na päť mestských častí (obvodov)
  4. Graf č. 3: Porovnanie objemu bratislavských KP s Prahou, Varšavou a Budapešťou*