Bratislava: TatraDom dotvorí desaťročia rozbitú líniu Dunajskej ulice

  • 28. 9. 2009

Adresa Júliusa Satinského, obeť povojnových asanácií tradičných vinárskych domčekov, ale i svedok ekonomickej trestnej činnosti produktu socialistickej epochy – „vekslákov“. Dunajská ulica v samom srdci Bratislavy stelesňuje legendu a zároveň problém. A v neposlednom rade aj urbanisticko-architektonický. Či už v podobe schátralej zástavby, absolútne sa nehodiacej do centra hlavného mesta, nehynúcich betónových parkovísk alebo nevzhľadných, chaoticky porozhadzovaných stánkov.

„Začiatok výstavby bol odsúhlasený a po uvoľnení pozemku, ktorý v súčasnosti slúži ako parkovisko, by sa mala odštartovať na začiatku novembra 2009. Aktuálna predanosť projektu predstavuje približne 50 percent, čo je s ohľadom na skutočnosť, že výstavba ešte len začne, vynikajúci výsledok,“ uviedol na margo stavu projektu pre Stavebné fórum.sk riaditeľ Centra bývania M.B.A. Andrej Džurňák.

TatraDom teda vyplní dlhodobo nekompaktný a esteticky zdegradovaný priestor terajšieho parkoviska oproti obchodnému domu Tesco a dotvorí desaťročia rozbitú líniu Dunajskej ulice. Poloha v susedstve architektonicky významných veľkomestských objektov – Luxor, Slovenská sporiteľňa (bývalá banka Légia), Omnia (ojedinelý príklad špičkovej kancelárskej architektúry z obdobia socializmu) alebo Slovenská liga – a v bezprostrednom dosahu s pešou zónou v historickom jadre len umocňuje realitnú bonitu budúceho stavebného diela. Škoda, že zatiaľ niet zmienky o tom, že by sa ním priľahlé okolie chystalo inšpirovať.

TatraDom vo faktoch a číslach:

Architekt a projektant Brumi Uno Consulting
Počet nadzemných podlaží 8
Počet podzemných podlaží 2
Počet bytov 18
Podlahová plocha bytov od 50 do 170,2 m2
Kancelárske priestory 1 336 m2
Obchodné priestory 542 m2
Počet parkovacích miest 60
Predpokladaný termín začatia výstavby jeseň 2009
Predpokladaný termín ukončenia výstavby jar 2011
Predpokladané trvanie výstavby 20 mesiacov

Foto – autor (súčasný stav prieluky vedľa Omnie)
Vizualizácie – Centrum bývania