Branislav M. Vagač (Maguires building): Známke kvality chceme ostať verní

  • 10. 2. 2010

Úspešne predať – to je motto všetkých schopných obchodníkov na celom svete. Dvojnásobne to platí v oblasti nehnuteľností v čase, keď nad developermi, investormi aj realitnými spoločnosťami visí povestný Damoklov meč. Postaviť budovu, alebo celý komplex budov a úspešne ich zobchodovať je náročné bez ohľadu na aktuálny stav globálnej ekonomiky. Dvojnásobne v období, keď realitné obchody spomaľuje až zastavuje opatrný postoj bankových inštitúcií, je nadmieru potešujúce vedieť, že sa podarilo to, o čom mnohí v súčasnosti často iba snívajú a bojujú o holé prežitie.

Samozrejme, takáto práca si vyžaduje totálne nasadenie všetkých zainteresovaných osôb, a to nezriedka sedem dní v týždni. V roku 2008 sa v obci Rovinka, necelých päť kilometrov od Bratislavy, začala výstavba miestnej štvrte pod názvom „Rovinka nové centrum“. Ako prebehla realizácia jednej z troch častí pod taktovkou spoločnosti Maguires building, sme sa opýtali jej konateľa Branislava Molec Vagača.

Môžete nám priblížiť víziu a začiatky výstavby?

V zásade áno. K dnešnému dňu evidujeme približne sedemdesiatpercentnú predajnosť. A navyše vidíme, že cesta ktorou sme sa vybrali, je správna. K úplnému dokončeniu nám chýba ukončiť práce na dvoch domoch, čiže štyroch bytových jednotkách. Navyše máme skvelé referencie v podobe nových majiteľov už predaných domov. Nesmierne si pochvaľujú najmä nízke energetické nároky objektov v kombinácii so solárnou technikou.

To znamená že vzniknutá krízová situácia výrazne nezasiahla, aspoň vo vašom prípade, predajnosť. Aké z toho vyplývajú závery a ako tieto ovplyvnia vaše ďalšie pracovné aktivity?

Je pravda, že vzhľadom na zodpovedný prístup pred a počas realizácie výstavby sme nepocítili problémy vyplývajúce zo stagnácie predaja až tak výrazne. Nemôžeme však zatvárať oči pred realitou. Počet záujemcov síce oproti predchádzajúcim rokom neklesol, faktom ale zostáva postoj bankových inštitúcií. Počet schválených hypotekárnych úverov dramaticky klesol, a to je vztýčený prst aj pre nás. Preto ďalší projekt, ktorý je už, mimochodom, v štádiu realizácie, zohľadňuje tento fakt a odráža aktuálnu situáciu. Konkrétne ide o objem výstavby, ktorý bude približne o tridsaťpäť percent nižší. Tiež architektúra domov bude jednoduchšia, nie však na úkor kvality či použitých materiálov. Známke kvality chceme ostať aj naďalej verní.

Foto – autor